اهمیت لنز در دوربین های مداربسته
یکی از عوامل تعیین کننده کیفیت دوربین های مداربسته لنز به کار رفته در آن هاست. لنز مجموعه استوانه ای شکل به همراه تعدادی عدسی صیقل داده شده است. عدسی ها معمولا پشت سر هم قرار گرفته و نور با عبور از آن ها به سطح حسگر برخورد کرده و تصاویر مشاهده میشوند. کیفیت تصاویر به عواملی همچون کیفیت عدسی های لنز، اندازه سنسور و فاصله قرارگیری عدسی ها در لنز بستگی دارد در ادامه اهمیت لنز در دوربین های مداربسته مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرد همراه ما باشید.
اجزای تشکیل دهنده لنز دوربین مداربسته
اجزای نوری
اجزای نوری از تعدادی قطعات تشکیل شده که همگی داخل یک سیلندر قرار گرفته و وظایف خاصی به عهده دارند. اصلی ترین وظایف اجزای نوری عبارتند از:
- بزرگ و کوچک کردن تصویر؛
- تنظیم شفافیت و زوم تصاویر؛
- اصلاح پراکندگی نور؛
یکی از مسائل مهم هنگام نصب و راه اندازی دوربین های مداربسته نورپردازی مناسب هنگام جایگذاری آنهاست.
نگهدارنده (گیره) لنز
برای اتصال لنز به دوربین از یک نگهدارنده استفاده شده که اغلب در انواع و طرح های مختلفی تولید و عرضه میشوند.
رایج ترین نمونه های نگهدارنده لنز عبارتند از C و CS که عملکرد یکسانی داشته و تنها تفاوت آن ها فاصله سطح خارجی تا دوربین است.
دیافراگم
دیافراگم معمولا از چندین صفحه کدر تشکیل شده که از دریافت شدید نور جلوگیری میکنند. کاربرد اصلی این قطعه زمانی معلوم میشود که نور به حد کافی نباشد.
عملیات تنظیم نور ورودی در لنز دوربین های مداربسته کاملا خودکار و توسط یک چشم الکترونیکی انجام میشود.
نحوه عملکرد لنز دوربین مداربسته
مسئولیت اصلی لنز در دوربین های مداربسته تشکیل و نمایش تصاویر است. لنزها معمولا از چندین عدسی تشکیل شده اند که هر کدام از آن ها در بازسازی تصاویر نقش مهمی بر عهده دارند.
هدف اصلی عدسی های لنز کاهش ناهنجاری های تصاویر با استفاده از عناصر مختلف است.
اگر لنزها در شرایط نامساعد تابشی قرار بگیرند، میزان روشنایی تصاویر کاهش پیدا کرده، وضوح،کنتراست و اختلالات رنگی مشاهده میشوند.
انواع لنز دوربین مداربسته
لنز S-Mount (M12)
لنزهای سری S که در بازار به نام M12 شناخته میشوند، استانداردی برای اتصال پایه لنز به حسگر بوده و تمام لنزهای ثابت، متغیر و متغیر موتوردار را پوشش میدهد. این لنزها عموما روی حسگر دوربین های مداربسته سوار شده و به کمک عدسی تصاویر را تشکیل میدهند.
لنز C/CS-Mount
این لنزها از استاندارد های C یا CS پشتیبانی کرده و اغلب به طور جداگانه روی دوربین مداربسته قرار میگیرند. نکته ی مهم این است که این لنزها نسبت به حالت ثابت و موتوردار فاصله کانونی بیشتری دارند.
لنزهای دوربین مداربسته از نظر فاصله کانونی به سه دسته نرمال، واید و زوم تقسیم شده که هر کدام کاربرد مخصوصی دارند.
انواع لنز از نظر فاصله کانونی
لنز نرمال
فاصله کانونی این لنز به اندازه حسگر دوربین بوده و قابلیت بزرگنمایی تصاویر را ندارد. به طور کلی تصویری که لنز نرمال ایجاد میکند دقیقا همان چیزی است که چشم میبیند.
لنز واید
فاصله کانونی در این لنزها معمولا کمتر از حسگر دوربین مداربسته بوده و زاویه ی دید گشترده ای را در اختیار کاربر قرار میدهد. لنز واید یکی از پر طرفدارترین لنزها میان نصابان دوربین مداربسته بوده و اغلب در فضاهای باز مانند پارکینگ استفاده میشوند. در این لنزها هرچقدر فاصله جسم تا دوربین کمتر شود، تصویر پهن تری دیده میشود.
بهتر است برای تصویربرداری نزدیک از این لنز استفاده نکنید.
لنز زوم
یکی از ویژگی های این لنز تغییر فاصله کانونی با استفاده از دو نگهدارنده (گیره) است. ساختار لنزهای زوم از چند عدسی بوده که تغییر فاصله کانونی را میسر میکند همچنین یک لنز زوم به تنهایی کار چندین لنز را انجام میدهد که در نوع خود یک قابلیت فوق العاده است.
محصولات مرتبط :
- دوربین مداربسته هایک ویژن مدل DS-2CD2123G0-IS
- دوربین مداربسته هایک ویژن DS-2CE18U8T-IT3
- دوربین مداربسته هایک ویژن مدل DS-2CD2043G0-I
مقالات مرتبط :